Zapytaj o bezpłatną wycenę
biuro@armadi.pl

Zalety płyty indukcyjnej

Zalety płyty indukcyjnej

Elegenckie, funkcjonalne, oszczędzające czas i energię. Płyty indukcyjne cieszą się sporym zainteresowaniem. Ich powierzchnia w trakcie gotowania nie nagrzewa się, zatem ryzyko oparzenia a także pojawienia się trudnych do usunięcia przypaleń to już przeszłość. Przeczytaj o zaletach płyt indukcyjnych.

Płyta indukcyjna to najbardziej zaawansowane rozwiązanie wśród urządzeń do gotowania.W płycie indukcyjnej znajduje się cewka indukcyjna, która wytwarza na granicy płyty i garnka pole elektromagnetyczne. Aby doszło do jego pojawienia się konieczna jest obecność naczynia, które będzie reagować na magnes. Ze względu na ten fakt, na płycie indykcyjnej można gotować wyłącznie na garnkach wykonanych ze stali. Kontakt z innym materiałem nie będzie wytwarzał pola elektromagnetycznego, w konsekwencji tego garnki nie będą się nagrzewać.

Wytwarzane na granicy płyty indukcyjnej z garnkiem pole elektromagnetyczne prowadzi do zwiększenia temperatury wyłącznie we wnętrzu naczynia. To powoduje, że nawet podczas długiego gotowania płyta pozostaje zimna. Zjawisko to zwiększa bezpieczeństwo w czasie przygotowywania potraw, minimalizując możliwość oparzenia się.

Ma również znaczenie dla uzyskania czystości. To gromna zaleta płyt indukcyjnych, których nie trzeba szorować, jak w przypadku płyt elektrycznych czy na gaz. Przypalenia wymagają niemal natychmiastowego usunięcia i czyszczenia, w konsekwencji pojawiają się niekiedy nieefektowanie wyglądające zarysowania, niektóre, zwłaszcza przypalone plamy często trudno usunąć.

Kolejną zaletą płyt indukcyjnych jest oszczędność energii. Nowoczesne technologie grzania skierowane do wnętrza naczyń znajdujących się na płycie przekazują całą moc grzewczą właśnie do nich. Dla porównania – gotując na płycie elektrycznej tracimy około 1/3 energii, przygotowując dania na gazie – nawet połowę.

Istotne jest tu również dopasowanie naczynia do powierzchni pola grzewczego – średnica garnka powinna być zbliżona do powierzchni grzewczej. Takie rozwiązanie zaoszczędzi energię.

Gotując na płycie indukcyjnej oszczędzamy również czas. Przygotowywanie dań na tego rodzaju płytach jest najszybsze, nawet o 30% w stosunku do płyt ceramicznych i gazowych. Płyta indukcyjna nie musi się rozgrzewać, energia kierowana jest bezpośrednio i wyłącznie do wnętrza garnka.

Dodatkowe funkcje płyt indukcyjnych czynią gotowanie przyjemniejszym i sprawniejszym. Wiele modeli płyt indukcyjnych posiada na przykład:

  • funkcja szybkiego nagrzewu, które przyspieszają osiągnięcie maksymalnej mocy,
  • funkcja bridge – połączenie dwóch pól grzewczych w jedno, co jest przydatne w momencie, kiedy przygotowujemy potrawę w wwiększym naczyniu, np. w brytfannie,
  • funkcja blokady – uniemożliwiająca przypadkowe włączenie płyty, np. przez dziecko,
  • funkcja pauzy – zatrzymanie gotowania z możliwośćią powrócenia do wcześniejszych paramentów.

Płyty indukcyjne są również cenione za ich design. Gładkie, wykończone szkłem, z minimalistycznym oznaczeniem pól, wykonane z wysokiej jakości materiału a nawet dostępne w kilku wariantach kolorystycznych – tradycyjne czarne, ale również białe i beżowe pozwalają dopasować płytę do każdego wnętrza. Nic dziwnego, że cieszą się dużym zainteresowaniem i goszczą w wielu kuchniach.