Okap kuchenny to sprzęt, dzięki któremu możemy utrzymywać naszą kuchnię w dobrej kondycji. Zapobiega on rozprzestrzenianiu się niemiłych zapachów, a co ważniejsze wchłania parę wodną i tłuszcze. Jaki okap możemy wybrać do naszej kuchni?
Okapy dzielą się na dwa rodzaje: wyciągi i pochłaniacze. Oczywiście lepszą opcją do wyboru jest wyciąg, który pracuje w obiegu otwartym i pozwala pozbyć się niechcianych substancji na zewnątrz. Niestety takie rozwiązanie wymaga podłączenia sprzętu do wentylacji kominowej. Jeśli więc nie mamy takiej możliwości, musimy wtedy zaopatrzyć się w pochłaniacz. Jego budowa jest bardziej skomplikowana, a użytkowanie wymaga wymiany filtrów węglowych.
Ze względu na umiejscowienie możemy wyróżnić kilka typów okapów:
Podszafkowe
Jest to najpopularniejsze rozwiązanie. Są niedrogie i pasują najlepiej do niewielkich kuchni. Można montować je bezpośrednio pod szafką, lub na ścianie. Ich wadą jest stosunkowo nieduża wydajność, nie są więc zalecane do dużych kuchni.
Kominowe
Wiszą one bezpośrednio nad kuchenką. Ich kształt przypomina komin – jest to obudowa, która maskuje rurę, odprowadzającą substancje do szybu wentylacyjnego.
Wyspowe
To najdroższe z okapów, ze względu na duże zaawansowanie techniczne oraz dużą powierzchnię. Montowane są w dużych kuchniach, gdzie na ustawionych po środku tzw. wyspach znajdują się czasem płyty grzewcze.
Teleskopowe
Są to okapy do zabudowy. Są wydajne, posiadają wysuwaną szufladę, która zwiększa powierzchnię pochłaniającą.
Blatowe
Bardzo uniwersalne rozwiązanie. Okapy te montowane są bezpośrednio na blacie kuchennym. Mogą pracować zarówno w obiegu otwartym, jak i zamkniętym.