Najbardziej podstawowe narzędzie w każdej kuchni. W wielu odmianach. Jest ich nawet kilkanaście. Jakie, zatem rodzaje noży kuchennych najbardziej nam się przydadzą i jak o nie dbać?
Zacznijmy od noży podstawowych:
Nóż szefa kuchni
Jest to najbardziej uniwersalne narzędzie pracy każdego kucharza. Szerokie, masywne ostrze o wrzecionowatym kształcie nadaje się świetnie do krojenia bądź siekania wielu rodzajów pożywienia, np. mięs, warzyw, owoców czy serów.
Nóż uniwersalny
Spełnia podobne funkcje jak nóż szefa kuchni. Różni się jednak budową. Ostrze jest krótsze i węższe, przez co nadaje się także do smarowania.
Nóż do pieczywa
Narzędzie to posiada charakterystyczne ząbkowane ostrze. Pozwala sprawnie pokroić chleb, bułki lub bagietki, bez kruszenia lub deformowania ich. Nożem tym możemy także pokroić miękkie i delikatne potrawy, np. pieczeń
Nóż do krojenia warzyw i owoców
Jest mały i krótki. Dzięki temu bardzo łatwo i wprawnie można nim manewrować zarówno przy obieraniu, jak i krojeniu, czy wydrążaniu.
Nóż do obierania
Niewielki, z zaokrąglonym ostrzu. Przeznaczony typowo do obierania warzyw i owoców.
Istnieje również wiele specjalistycznych odmian noży. Do najczęściej używanych należą: tasak, Santoku, rzeźnicki, do sera, do wędlin, do pizzy, do filetowania.
Podstawowe zasady dbanie o noże kuchenne to:
> Systematyczne ostrzenie ich
> Mycie ręczne, a nie w zmywarce
> Przechowywanie w stojaku, lub na listwie magnetyczne
> Krojenie na drewnianych deskach