
Kuchenka mikrofalowa to jeden z najpopularniejszych sprzętów w naszych kuchniach. Urządzenie to pozwala bardzo szybko odgrzać posiłki. W niektórych przypadkach możemy także zrobić znacznie więcej.
Jaką więc mikrofalówkę wybrać? Zastanówmy się nad tym, biorąc pod uwagę jej najważniejsze cechy.
1. Moc.
Na rynku dostępne są modele o maksymalnej mocy od 700 do 1200W. Im większa moc, tym szybsze przygotowanie potrawy. Musimy jednak pamiętać, aby uważać z maksymalną mocą. Można łatwo wysuszyć lub wręcz spalić jedzenie.
2. Pojemność.
Przed zakupem kuchenki należy się dobrze zastanowić, jaką pojemność wybrać. Przeważnie w sklepach są dostępne modele od 10 do 30 litrów. Im więcej domowników, tym lepsza jest większa pojemność.
3. Sterowanie.
Najtańsze modele posiadają sterowanie mechaniczne. Odbywa się ono za pomocą pokrętła i nie ma za wielu opcji. Nowocześniejsze modele posiadają elektroniczny panel sterowania, który daje nam wiele możliwości i funkcji. Najdroższe modele posiadają elektroniczne czujniki określające wagę potrawy, a użytkownik musi jedynie wybrać odpowiednią funkcję.
4. Wnętrze.
W najtańszych modelach wykorzystywane są wnętrza emaliowane. Bardziej odporne na korozję i zniszczenia są wnętrza ze stali nierdzewnej, ale najlepsze do czyszczenia i najbardziej odporne są te ceramiczne. Dodatkową cechą wnętrza jest grill ze spirali grzejnej lub jego nowocześniejszy, kwarcowy odpowiednik.
5. Funkcje.
Najważniejsze z nich to: podgrzewanie, rozmrażanie, grill, crisp (chrupkość), gotowanie na parze czy termoobieg.