Zapytaj o bezpłatną wycenę
biuro@armadi.pl

Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje ekspresów do kawy

Swoją kuchnię uwielbiam za jedno urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie poranków. Ekspres do kawy, bo o nim mowa, to dla mnie wynalazek, bez którego kuchnia nie byłaby dla mnie tak magicznym miejscem.

Meble kuchenne kryją w sobie wiele skarbów. Na ich blacie znajdują się kolejne. Dla mnie takim skarbem jest ekspres do kawy. Przed jego wyborem warto zapoznać się z tym, co oferują nam sklepy z tym asortymentem. Pierwsze, co można zauważyć to podział na:

  • ekspresy przelewowe,
  • ekspresy na kapsułki,
  • ekspresy ciśnieniowe.

Ekspresy przelewowe, spośród trzech wymienionych powyżej są ekspresami najtańszymi. Ceny rozpoczynają się od niespełna 100 zł. Urządzenie umożliwia zaparzenie od jednej do kilku filiżanek kawy bez fusów. Cechuje je prosta konstrukcja. Wyposażone są w pojemnik na wodę, pojemnik na filtr oraz dzbanek lub kubek.

Droższe wersje ekspresów przelewowych posiadają funkcję timera, który umożliwia zaprogramowanie włączenia go w odpowiednim czasie, na przykład tak, aby każdego ranka budził nas aromatyczny zapach kawy. Niektóre modele ekspresów przelewowych wyposażone są w funkcję podgrzewanej podstawy, która umożliwia utrzymanie wysokiej temperatury przez określony czas.

Jednym z elementów wyposażenia ekspresów przelewowych są filtry do kawy. Ich historia sięga 1908 roku. Ich powstanie zawdzięczamy niemieckiej gospodyni domowej. Melitta Bentz, o której mowa parzyła kawę w miedzianym garnku z otworem na dnie i bibułkami do odsączania atramentu. W trakcie parzenia kawy tym sposobem zauważyła, iż fusy kawy zatrzymują się na bibułce. To zapoczątkowało ich produkcję.

Kolejny rodzaj ekspresów do kawy to ekspresy na kapsułki. Cechuje je designerski wygląd, dlatego umieszczenie ich na kuchennym blacie stanowi dodatkowy element dekoracyjny. Szybkie w obsłudze, z wieloma funkcjami, z możliwością wyboru różnych kapsułek, funcją spieniania mleka.

Zaletą ekspresów kapsułkowych jest ich łatwa obsługa. System jednego przycisku daje możliwość automatycznego przygotowania wielu rodzajów kaw: espresso, lungo, cappucino, caffee latte, caffe macchiato. Istna rozkosz...

Ekspresy ciśnieniowe to ekspresy bardzo zaawansowane technologicznie, pracujące pod ciśnieniem. Wśród nich wyróżnić można ekspresy: dzbankowe, kolbowe oraz automatyczne. Niektóre z nich są wyposażone w młynek do kawy, który umożliwia zmielenie ziaren tuż przed zaparzeniem kawy. Cechą charakterystyczną kaw przygotowanych w ekspresach ciśnieniowych jest gęsta pianka, tak zwana crema.

Zaletą ekspresów ciśnieniowych jest to, iż wydobywają one z ziaren kawy to, co w nich cenne: białka, tłuszcze, cukry. To, co niepożądane – goryczka oraz substancje podrażniające żołądek pozostaje w fusach.

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe są proste w obsłudze. Zmielone ziarna kawy umieszcza się w kolbie, którą następnie montuje się w ekspresie. Przepływająca pod ciśnieniem gorąca woda z pojemnika przepływa przez kolbę ze zmieloną kawą. W tego typu ekspresach jednorazowo można przygotować jedną lub dwie filiżanki kawy. Dodatkowo posiadają one dyszę speiniającą mleko, dzięki czemu można przygotować caffee latte czy cappucino.

Przed zakupem ekspresu ciśnieniowego warto wziąć pod uwagę parametry: zakres generowania ciśnienia, stabilność utrzymywania temperatury, obecność młynka do kawy, możliwości przygotowywania rodzajów kaw.

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne to z kolei ekspresy, które cechuje szybkość obsługi. Obsługując je należy zadbać jedynie o dolewanie do pojemnika wody oraz o dosypywanie ziaren kawy. Następnie wystarczy przycisnąć odpowiedni przycisk, by do filiżanki zaczęła płynąć jedna z wybranych kaw – o zaprogramowanej wcześniej mocy, pojemności, temperaturze.

Rodzaje kaw

Kawa to jeden z naszych ulubionych napojów. Rano pobudza, w ciągu dnia dodaje energii i wprowadza w dobry nastrój. Może być przygotowywana na wiele sposobów. Dla amatorów tego trunku krótka ściąga, która może być inspiracją: