Zapytaj o bezpłatną wycenę
biuro@armadi.pl

Garnki – jakie wybrać?

Garnki – jakie wybrać?

Garnki – bez nich przygotowywanie wielu dań po prostu nie jest możliwe. Emaliowane, ze stali, ceramiczne, żaroodporne – jakie wybrać i na co zwrócić uwagę przed ich zakupem. Dowiedz się więcej. Gotuj szybko, zdrowo i smacznie.

Rodzaje garnków

Zakup garnków – wydawać by się mogło, że to żaden problem. Oczywiście – żaden, niemniej jednak przed wyborem właściwego zestawu czy pojedynczego garnka warto dowiedzieć się o nich trochę więcej. Dzięki temu unikniemy niewłaściwego wyboru, który mógłby przełożyć się nawet na nasze zdrowie….

W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów garnków. Wśród nich wyróżnić można:

  • garnki z aluminium,
  • garnki ze stali nierdzewnej,
  • garnki ceramiczne,
  • garniki emaliowae,
  • garnki ze szkła żaroodpornego.

Jednym z najtańszych typów garnków są garniki emaliowane. Ich powłokę można łatwo zarysować i uszkodzić, przez co do dań a następnie do naszych organizmów przedostawać mogą się szkodliwe związki chemiczne. Jeśli więc na powierzchni garnka emaliowanego widać rysę lub inne uszkodzenie, garnek, dla własnego zdrowia, powinniśmy wyrzucić.

Garnki aluminiowe to naczynia, które nie są również dobrą propozycją. Posiadają cienkie ścianki, dlatego przygotowując w nich dania łatwo o ich przypalenie. Nie są one również dobre dla naszego organizmu. W trakcie gotowania uwalniać może się glin, który odkładany w organizmie może spowodować wiele chorób, w tym nowotwory i chorobę Alzhiemera. Posiadając garniki aluminiowe szczególnie niebezpieczne jest gotowanie w nich potraw słonych i kwaśnych.

Najlepiej wypadają garnki ze stali nierdzewnej. Podczas ich użytkowania do żywności nie przedostają się żadne substancje toksyczne. Garnki ze stali nierdzewnej nie chłoną również zapachów, są łatwe w utrzymaniu czystości. Te, które będą używane na płycie indukcyjnej powinny być garnkami ferromagnetycznymi.

Garnki do płyty indukcyjnje, wykonane ze stali nierdzewnej, powinny reagować na magnes. Jeśli więc posiadamy płytę indukcyjną i chcemy dokupić do niej stosowne naczynia można wykoanć prosty test polegający na przyłożeniu magnesu – jeśli zostanie przyciągnięty – garnki będą odpowiednie.

Ważną kwestią przy zakupie garnków, które mają wspólgrać z płytą indukcyjną, jest ich dno. Powinno być ono zupełnie gładkie i płaskie, wolne od logotypów czy napisów. Ma to związek z równomiernym nagrzewaniem oraz zużywaniem energii.

Waga garnka a jego jakość

Dobry garnek musi posiadać odpowiednią wagę. Ma to związek z jego konstrukcją – grube ścianki utrzymują ciepło, sam spód garnka chroni danie przed przypalaniem. Niektóre modele garnków na dnie mają krążek miedzi lub aluminium. To sprawia, że ciepło szybciej się rozchodzi, potrawa nie przypala się, danie szybciej i równomiernie się podgrzewa.

Przygotowując danie warto mieć na uwadze, by średnica garnka była możliwie najbardziej zbliżona do powierzchni grzewczej. Dzięki temu zaoszczędzimy energię, wyeliminujemy również nagrzewanie się uszu garnka.

Podczas zakupu garnków warto również zwrócić uwagę na jego pokrywkę. Te wykonane ze szkła umożliwiają sprawdzanie wnętrza garnka podczas gotowania. Sama pokrywka powinna być odpowiednio wyprofilowana i szczelnie zamykać garnek. Dzięki niej danie szybciej się ugotuje.

Na koniec kilka cennych wiadomości na temat garnków, którymi w programie „Dzień dobry TVN” podzieliła się Anna Nowak-Ibisz: