Rodzaje blatów kuchennych

14-06-2016
Armadi meble na wymiar, Armadi kuchnie

Drewniane, laminowane, kamienne, z konglomeratu, stali, szklane... Materiałów, z których można wykonać blat kuchenny, czego wielu z nas nie zgłębiając tematu nie wie, jest naprawdę wiele. Sprawdź czym się charakteryzują i wybierz ten, który będzie odpowiadał Ci najbardziej.

Jaki blat do kuchni?

Stojąc przed wyborem mebli do kuchni warto zorientować się, z czego mogą być wykonane nasze meble. Ich częścią są niewątpliwie blaty a w związku z tym, iż korzystamy z nich stale, uświadomić należy sobie, że do wyboru mamy kilka rodzajów materiałów, z których mogą być one wykonane. Wybierając blat kuchenny powinniśmy zastanowić się nad tym, jak nasza kuchnia będzie wykorzystywana. Czy zwykliśmy w niej jedynie gotować wodę na herbatę, włączać ekspres do kawy, sporadycznie gotować, czy też w kuchni spędzamy dużo czasu przygotowując dania dla naszej rodziny. Blat kuchenny, jako element mebli, powinien spełniać nasze oczekiwania zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyczności. Biorąc pod uwagę różnorodność materiałów, wzorów oraz kolorystyki jest w czym wybierać.

Rodzaje blatów kuchennych

Blaty kuchenne z płyty
Matowe, półmatowe, z połyskiem, gładkie, imitujące drewno czy kamień, z motywami dekoracyjnymi. Stosunkowo trwałe, w przystępnej cenie – takie są blaty kuchenne wykonane z płyty.
Zagłębiając się nieco dalej dowiedzieć się można również tego, iż blaty laminowane występują w różnych grubościach, od 28 do 38 mm. Co jeszcze charakteryzuje blaty z płyty?
Decydując się na blaty z płyty ważną kwestią jest zabezpieczenie ich przed wilgocią, co zmniejszy ryzyko ich wypaczenia. Zalecane jest stosowanie odpowiednich klejów, silikonu a także listew przyblatowych i bocznych. Blaty z płyty nie są bowiem laminowane z tyłu, więc takie zabezpieczenia dają ochronę przed wilgocią.
Blaty kuchenne z płyty są trwałe, stosunkowo odporne na wgniecenia, ścieranie oraz zarysowania. Nie ulegają też odbarwieniom pod wpływem światła. Są również plamoodporne – nie straszne im mleko, kawa, herbata czy wino - płyny te nie wsiąkają w nie.
Ze względu na ich cenę, szeroką ofertę oraz właściwości należą do najczęściej wybieranych blatów kuchennych.

Blaty kuchenne z drewna
Olejowane lub lakierowane, wykonywane z twardych gatunków drewna – drewniane blaty kuchenne cieszą się zainteresowaniem tych, którzy cenią sobie naturalne elementy w kuchni.
Drewniane blaty kuchenne mogą być klejone na długości i szerokości, co sprawia, że blat kuchenny jest bardzo trwały. Mogą być również wykonywane z litych lameli łączonych na szerokości – jest to wersja droższa cenowo.
Do wykonania blatów drewnianych wykorzystuje się najczęściej twarde drewno, w tym rodzimego buku czy dębu a także drewno egzotyczne: palisander, tek, orzech amerykański.
Drewniany blat kuchenny wymaga, podobnie, jak mebel drewniany odpowiedniego traktowania oraz pielęgnacji. Są trwałe, można je wielokrotnie odnawiać i szlifować. Wskazana jest ich systematyczna konserwacja, zwłaszcza olejowanie. Drewniane blaty lakierowane łatwo się zarysowują, pod wpływem wilgoci mogą się paczyć a ustawienie na nich gorącego garnka sprawia, że pozostaje trudny do usunięcia ślad. W związku z tym ten rodzaj blatów jest odpowiedni dla osób, które są w stanie troskliwie się nim zająć.

Blaty kuchenne z kamienia
Zastosowanie blatów z kamienia wymaga zakupienia solidnych mebli – blaty kamienne są bowiem bardzo ciężkie. Ten rodzaj blatów należy jednak do najbardziej trwałych i efektownych. Decydując się na blat kuchenny z kamienia należy zwrócić uwagę na to, by charakteryzował się on niską porowatością, gdyż zmniejszy to ryzyko wystąpienia trwałych plam. Wśród materiałów, z których wykonuje się blaty do kuchni dominują marmur oraz granit.
Blaty z kamienia są odporne na działanie wysokich temperatur. Pozostawienie na nich gorącego garnka nie spowoduje więc powstania plamy, jak ma to miejsce w przypadku blatu z drewna.
Powstałe zarysowania zostaną usunięte w wyniku polerowania. Cechuje je również łatwość w utrzymaniu czystości oraz trwałość – blaty te nie zmieniają wyglądu przez lata.

Blaty kuchenne z konglomeratów i kompozytów
Konglomerat pozyskiwany jest z naturalnego kruszywa oraz syntetycznych żywic, w kompozycie natomiast wykorzystywana jest kamienna mączka.
Taki rodzaj blatów jest tańszy i lżejszy od blatów kamiennych, niemniej jednak nie jest tak odporny na działanie wysokich temperatur jak marmur, granit czy inny rodzaj kamienia.
Zaletą blatów z konglomeratu oraz kompozytów jest ich wysoka trwałość i wytrzymałość na ścieranie. Rozlana kawa, herbata, wino czy inny płyn mogą jednak wniknąć w strukturę blatu pozostawiając plamy.

Blaty kuchenne stalowe, aluminiowe
Taki rodzaj blatów jest charakterystyczny dla kuchni restauracyjnych, choć wykonywane są one również na indywidualne zamówienia. Łatwe w utrzymaniu czystości, bardzo odporne na działanie wysokich temperatur, plamoodporne. Wadami mogą być zacieki oraz zarysowania, na które blaty aluminiowe nie są odporne.

Blaty kuchenne szklane
Do ich produkcji wykorzystuje się gładkie, odporne na zarysowania, laminowane i hartowane szkło.
Na szklany blat laminowany składają się dwie tafle, pomiędzy które wkłada się folię oraz laminat. Takie rozwiązanie zwiększa wytrzymałość blatu a w przypadku potłuczenia szkła, podtrzymuje jego odłamki.
Szklane blat kuchenne są odporne na zarysowania oraz na uderzenia (wersja hartowana). Są również plamoodporne oraz wytrzymałe na działanie wysokich temperatur. Łatwo również o utrzymanie ich w czystości.

Blat kuchenny to element, z których styka się spożywana przez nas żywność. Bez względu na materiał, z którego zostanie on wykonany, warto pamiętać o tym, by był on utrzymany w należytej czystości. W zależności od tego, jaki rodzaj blatu zastosujemy, a więć z czego zostanie on wykonany, sięgnąć należy po preparaty zalecane do czyszczenia a także pielęgnacji wybranego przez nas materiału.

Kuchnie Armadi – coś więcej niż gotowanie.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

Zadaj pytanie