Jak czyścić laminowany blat kuchenny?

01-07-2016
Armadi meble kuchenne na wymiar, Armadi szafy na wymiar

Szeroka oferta kolorystyczna, możliwość wyboru grubości, przystępna cena, odporność na ścieranie, wysoka trwałość. Cechy te sprawiają, że zainteresowanie laminowanymi blatami do mebli kuchennych oraz łazienkowych jest duże. A jak należy je użytkować i pielęgnować? O tym poniżej.

Blat kuchenny jest elementem, który jest eksploatowany w kuchni najbardziej. To na nim przygotujemy posiłki, stawiamy naczynia (o różnej temperaturze), sprzęt AGD i inne akcesoria kuchenne. Pomimo swojej wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz wilgoć należy mieć na uwadze to, iż blaty laminowane nie są, jak zresztą wszystko, niezniszczalne. Należy zatem odpowiednio o nie dbać i korzystać z nich w określony sposób. Dzięki temu będą prezentować się okazale przez wiele lat.

Blat laminowany – właściwości

Blat laminowany jest wykonany z laminatu. Charakteryzuje go wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, wilgoć, wysoką temperaturę, promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak zupełnej obojętności na działanie powyższych czynników. Pozostawienie na blacie wody czy innego płynu, postawienie na nim gorącego naczynia czy użycie zbyt silnych środków czyszczących może spowodować trwałe uszkodzenie.

Jak czyścić blat laminowany?

Powierzchnię blatu laminowanego należy czyścić ściereczką lub gąbką zwilżoną ciepłą wodą i środkiem myjącym przeznaczonym do czyszczenia powierzchni kuchennych. Aby usunąć detergent blat należy następnie przemyć czystą wodą. Kolejnym krokiem jest wysuszenie blatu do sucha. Tak wyczyszczony blat nadaje się do przygotowywania na nim posiłków.

Warto pamiętać o tym, by blat sprzątać na bieżąco, po każdym skorzystaniu z niego. Przed posiłkiem zaleca się przetarcie go celem usunięcia z niego tego, co zgromadziło się w ciągu jego nieużywania.

Jakie preparaty do blatów laminowanych?

Sam materiał, z którego jest wykonany blat laminowany jest stosunkowo odporny na działanie środków czyszczących. Z uwagi jednak na to, iż blat służy do przygotowywania posiłków, do czyszczenia i pielęgnacji blatu powinniśmy wybierać delikatne środki czyszczące przeznaczone do użytkowania w kuchni. W składzie preparatów do czyszczenia nie powinny znaleźć się agresywne substancje żrące, ścierające i nabłyszczające, które mogłyby trwale uszkodzić powierzchnię blatu.

Jednym z takich preparatów jest płyn do naczyń, który poradzi sobie z codziennymi zabrudzeniami blatów.

Czego unikać aby nie uszkodzić blatu laminowanego?

Laminowane blaty kuchenne są dość mocno odporne na działanie wysokich temperatur, niemniej jednak nie oznacza to, że pozostawienie na nich na dłużej gorącego naczynia, np. garnka czy patelni nie spowoduje trwałego uszkodzenia powierzchni blatu. Aby uniknąć takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w specjalne podkładki, na które można odstawić gorące naczynie. Takie akcesoria są przydatne w każdej kuchni.

Zmywarka to urządzenie, które montowane jest już niemal w każdej kuchni. Nic dziwnego, gdyż oszczędza czas i zużycie wody. Jest udogodnieniem, z którego warto korzystać. Użytkując zmywarkę należy jednak pamiętać, że blat znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie z tym urządzeniem. Po zakończeniu cyklu zmywania i otworzeniu zmywarki bucha z niej gorąca para, która, jeśli zabieg taki wykonywany jest stale, może uszkodzić laminowany blat. Aby tego uniknąć po zakończeniu zmywania zaleca się odczekać minimum 15 minut z otwarciem urządzenia. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zniszczenia blatu w obrębie zmywarki.

Kuchnia to miejsce, które służy przede wszystkim do przygotowywania i spożywania posiłków. To miejsce, w którym domownicy spotykają się na porannej kawie, śniadaniu, obiedzie, kolacji. Warto dbać o to, by panował w niej ład i porządek. Czysta, schludna i zawsze gotowa do ugoszczenia swoich domowników kuchnia sprawi, że powrót do domu będzie przyjemniejszy.

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

Zadaj pytanie